8/15/2016

Slanina v glini

Ste že kdaj pokusili meso, hobotnico ali zelenjavo izpod peke? Saj veste, tisto, ki se peče pod velikim železnim pokrovom - sačem, pokrita z žerjavico, počasi in nekaj ur. Ko po nekaj urah umakneš žerjavico in sač, pod njima odkriješ sočno in mehko meso, ki se kar topi v ustih.



Kaj pa, če nimate sača ali pa sploh možnosti velikega kurišča, da bi sač uporabili? Želeli pa bi kljub vsemu razvajati svoje goste in njihove brbončice s to okusno jedjo?

Malo smo eksperimentirali. Potrebujemo:
- hišni kamin,
- prečiščeno glino (dobimo jo v večini trgovin za ustvarjalnost) in
- slanino v kosu.

Najprej zakurimo ogenj v kaminu.


Med tem, ko čakamo na žerjavico,  pripravimo slanino. Razrežemo jo na debelejše kose.


Glino razdelimo na toliko kosov, kolikor imamo kosov slanine. Vsak kos posebej zelo dobro pregnetemo, da bo enakomerna in voljna. Razvaljamo na približno 1 cm debelo. 




Vsak kos slanine zavijemo v glino. Pri tem pazimo, da je celoten kos zavit in da ni luknjic, kjer bi lahko uhajal vroč zrak med peko. Vse pregibe in stike zamažemo. Pomagamo si lahko tako, da prste pomakamo v vodo.



Tako zavite kose slanine položimo v žerjavico in jih pečemo vsaj 30 minut. Naš prvi poskus se je rahlo izjalovil, ker smo glino razvajali pretanko. Tanjša glina namreč hitreje poči in ne zadrži temperature v notranjosti,  s tem pa izgubimo učinek "peke izpod peke" in slanina se ne zapeče enakomerno. Pri razpokah se zapeče preveč, v notranjosti pa še ni pečena. Vaja dela mojstra in naslednjič bo še boljša ;-)



Nato glino razbijemo in DOBER TEK!








Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vam je bil obisk te strani v veselje?