8/10/2016

25 načinov enostavne uporabe sivke v domu

Vam je všeč sivka? Tudi meni! Imam jo v domačem vrtu in seveda sem v nekaj letih, odkar jo imam, odkrila kar nekaj načinov, kako jo uporabiti. Danes vam nekaj teh načinov predstavljam. Nekateri so enostavni, druge pa lahko za vas izdela Godi mi.

1.-4. Posajene pod oknom ali v lončkih

Sivka, ki jo posadimo pod oknom ali postavimo na okensko polico v lončku, bo odganjala mrčes, s svojim vonjem pa bo privabljala čebele. Z samo rastlino ni kaj dosti dela, od nje pa bomo imeli več koristi kot dela:
- v sobi ne bo nadležnega mrčesa,

- uživali bomo v "zvočni kopeli" marljivih čebelic,
- sivkin vonj nas bo pomirjal in popeljal v spanec,

zato je še posebej priporočljivo imeti sivko na okenski polici spalnice!


5.-7. Nabiranje, sušenje in shranjevanje sivke

Sivka je izredno izdatna, če želimo z njo ustvarjati. Uporabimo lahko tako cvetove, vejice, kakor tudi listje. Seveda je krasna, ko cveti in na njej brenči vse polno čebel.

Toda, če želimo uporabiti cvetove za dekoracijo in jih sušiti v šopkih ali uporabiti na venčkih, jo moramo porezati pravočasno. Če zamudimo in so cvetovi že odprti, se posušeni šopki ne bodo obdržali prav dolgo, po mizi pa bomo imeli vse polno odpadlih cvetov. Ker šopki prav tako dišijo, seveda odpade fiksiranje cvetov z lakom, kot to lahko počnemo pri nekaterih suhih cvetlicah, ki so samo za okras (npr. jelka ob božiču), lahko počnemo. Še zaprti cvetovi pa bodo pri sušenju tudi bolje obdržali barvo in obliko.
 

Porezane cvetove zvežemo v manjše šopke in jih sušimo obrnjene navzdol v zračnem in temnem prostoru. 
Posušeno oluščimo. Najlažje to storimo z drgnjenjem stebel med seboj. Prečistimo, da ostanejo samo cvetovi. Posušene hranimo v temnem in zaprtem, vendar zračnem prostoru, najbolje npr. v bombažni ali papirnati vrečki, kartonski škatli... Nikakor pa ne v plastičnih, hermetično zaprtih posodah.

8. Destilacija sivke

Z destilacijo ujamemo vonj in zdravilne učinke sivke. Seveda se sivka destilira na pari, kar pomeni, da rastlin ne smemo namakati v vodi. Najkvalitetnejše hidrolate in eterična olja dobimo z destilacijo v bakrenih destilatorjih ali alembikih. Za destilacijo uporabimo samo cvetove. Seveda je za destilacijo potrebno nekaj prakse. 

9.-10. Hidrolati in eterična olja

Bera eteričnega olja je zelo majhna, saj npr. pri 40-litrskem destilatorju pridelamo le kakšnih 30-50 ml eteričnega olja in ca. 15-20 litrov hidrolata.
Eterično olje je zelo močno in ga ni priporočljivo uporabljati neposredno na koži. Priporočajo redčenje 1:3 z drugim nevtralnim oljem (npr. mandljevim). 

Hidrolate imenujemo tudi rožna voda in ohranjajo zdravilne in negovalne učinke rastline. 
Oboje uporabljamo v kozmetiki, gospodinjstvu, za nego hišnih živali. 

11.-14. Dišeče vrečke

Posušene cvetove lahko uporabimo:
-  za aromaterapijo v potpurijih, katerih svežino obnavljamo s kapljico eteričnega olja sivke, ki ga občasno dodamo v potpuri
-uporabimo kot polnilo za okrasne dišeče blazinice, ki jih obesimo v garderobne omare ali postavimo v prostor. Vonj sivke odganja mrčes, tudi molje,


- uporabimo kot dodatek k zaščiti oblačilom


- dodamo k polnilom vzglavnih blazin, v katerih nas vonj sivke pomiri in popelje v sladek spanec.

15.-17. Kozmetika

Eterično olje in hidrolat lahko uporabimo v kozmetiki kot dodatek:
- hranilnim in negovalnim kremam 

- naravnim repelentom, ki so še bolj učinkoviti v kombinaciji z limonin eteričnim oljem,

- hidrolat uporabimo kot tonik za čiščenje kože. Ker sivka deluje antiseptično in antibakterijsko, je še posebej primeren za nego aknaste in nečiste kože
,
- kanemo nekaj kapljic eteričnega olja
ali nekaj hidrolata v sproščujočo kopel...

18.-24. Gospodinjstvo

Hidrolati in eterično olje sivke so zelo uporabni tudi v gospodinjstvu. Dodajamo jih:
-  v vsa tekoča čistila, saj deluje sivka tudi antibakterijsko, prikrije pa tudi vonj kisa, če uporabljamo naravna čistila
- pokapamo vrečko za sesalnik ali dodamo v vodo, če uporabljamo vodni sesalec, in tako odpravimo neprijetne vonjave iz sesalnika, ter hkrati odišavimo prostor že med sesanjem
- hidrolat dodamo v pralni stroj kot dišavo namesto mehčalca
- vrečko s posušenimi cvetovi damo v sušilec med sušenjem perila ,
- dlako domačih živali občasno poškropimo s hidrolatom sivke, saj naj bi to odganjalo bolhe in klope
- uporabimo jih v izparilnikih, svečah...
Če v izparilniku kombiniramo sivko in limono, dobimo naravni repelent.

25. Kulinarika

Francozi že tradicionalno uporabljamo sivko v kulinariki. Najdemo jo tudi v večini mešanic provansalskih začimb. Pri uporabi sivke v kulinariki pa moramo uporabljati vrsto sivke, ki je namenjena kulinariki in ekološko pridelana. Najlažje ugotovimo, če kje sivka, ki raste v našem vrtu užitna tako, da jo pokusimo. Sivka, ki pogreni ni primerna za uživanje. Ni sicer nevarna, povzroči lahko sicer lažje prebavne motnje, seveda pa jedi, pripravljena z njo, ne bodo okusne.


Sivka je zelo aromatična, zato moramo biti pri doziranju zelo pazljivi, saj je lahko kaj hitro okus po sivki premočan.

S sivko lahko pripravimo celoten obrok od predjedi, do glavnih jedi, prikuh, sladic in seveda napitkov. Prav tako jo lahko uporabimo pri pripravi ozimnice v sirupih, marmeladah, kompotih.




V vročih poletnih dneh še posebej prija limonada s sivko ali koktajl s sivko. Pozimi pa se lahko pogrejemo s sivkinim čajem, ki ga pripravimo iz sivkinih cvetov. Najboljši je oslajen z medom.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vam je bil obisk te strani v veselje?