8/22/2016

10 naravnih repelentov, ki jih morate imeti v vrtu

1. Petunije
Te pisane lepotice pogosto sadimo za odganjanje usnjatih stenic (smrdljivcev, kot jim rečemo pri nas doma), hroščev in listnih uši. Petunije potrebujejo sončno mesto, posadite pa jih v bližini svojega zelenjavnega vrta ali v lonec na okenski polici.


2. Bazilika
Eterično olje bazilike uniči jajčeca komarjev. Baziliko posadimo v lončkih in postavimo povsod, kjer bi se radi znebili muh in komarjev. Seveda ap je zelo priljubljena začimbnica, dodamo jo lahko v vsak domač pesto!


3. Ognjič
Vrtnarji pogosto sadijo ognjič v svojem vrtu, da z njim preženejo komarje in listne uši.


4. Sivka
Prijeten vonj sivke, ki prežene nespečnost in prijetno odišavi naše,  je za muhe, komarje in molje povsem ogabno.


5. Rožmarin
Ne samo, da odganja komarje, pač pa ščiti zelenjavo in okrasne rastline pred okužbami.



6. Poprova meta
To prijetno dišeča rastlina (skupaj s svojo sestrično meliso) odganja insekte, ki nas radi pičijo, kot so komarji, muhe, čebele. Ker se zelo hitro širi, jo je pametneje posaditi v lonec, kot na vrt.


7. Mačja meta
Mačja meta vsebuje nepetalactone, ki zelo privlači mačke, istočasno pa odganja hrošče, ki delajo škodo na vrtu!


8. Krizanteme
Krizenteme vsebujejo piretrini, ki jih uporabljajo v mnogih komercialnih repelentih. Odganja komarje, ščurke, hrošče, klope in srebrne ribice.



9. Čebulnice z močnim vonjem
Sem sodijo drobnjak, por, čebula, česen in šalotka. Cvetijo  vijolično, belo ali roza in ščitijo naš vrt dvorišče) pred polži, muhami in črvi.  Lahko pa privlačijo molje. Česen in čebula zelo strupena za pse in mačke.


10. Limonska trava
Limonska trava vsebuje veliko eteričnega olja citronele, zaradi česar diši po limoni, ki odganja komarje in klope. Pri nas raste le v poletnih mesecih, saj potrebuje veliko sonca.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vam je bil obisk te strani v veselje?