8/02/2016

Pomoč narave pred nepovabljenimi gosti!







Ni ga lepšega kot na soncu uživati na terasi ob dobrem prigrizku in kavici ali na pikniku na prostem. Toda, glej ga zlomka, kaj hitro se nam pridružijo nepovabljeni gostje, kot so čebele, ose, komarji, muhe... Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Za začetek ne pogrinjamo miz s privlačnimi barvami in cvetlični vzorci. Ne dišavimo se s parfumi, ki prav tako privabljajo žuželke. Hrano pokrijmo, da vonj ne bo privabljal žuželk, nekaj pa je nastavimo na varni razdalji od mize, da se bodo žuželke zbirale tam. Če pijemo iz pločevink, vedno prej preverimo ali ni vanjo zašla kakšna osa ali čebela! Dobijo pa se tudi zaščite pred žuželkami za pločevinke!





Seveda to ne bo odgnalo vseh žuželk, zato si lahko pomagamo tudi z naravnimi "repelenti", kot je eterično olje sivke in citronele.

eterično olje

Pred komarji se lahko zaščitimo tako, da se poškropimo s hidrolatom ali namažemo z razredčenim eteričnem oljem sivke.


Lahko pa uporabimo kremo, ki vsebuje eterično olje sivke.
Še učinkovitejša je v kombinaciji z eteričnim oljem citronele. Na mizo nastavimo svečko z izparilnikom
, v katerega smo dali nekaj kapljic eteričnega olja sivke in citronele.


Tudi v zaprtih prostorih imejmo vso hrano pokrito ali spravljeno v posodah, hladilniku ali omari. Najbolje je, če hrano pokrijemo s steklenim ali plastičnim pokrovom, ki ne pušča vonjav.
Če tega nimamo pri roki, bo dobra tudi folija za živila. Biološke odpadke hranimo v zaprti posodi, da ne privabljamo žuželk.


V spalnici smo prava vaba za komarje. Zato na polico postavimo okrasen lonec s sivko 
pod vzglavnik ali na nočno omarico položimo  dišeče vrečke 

uporabljamo vzglavnik s sivko

, ali pa prižgemo izparilnik z eteričnim oljem sivke in citronele.

Ponekod v ta namen uporabljajo tudi eterična olja mačje mete, kafre, evkaliptusa, cimeta, sandalovine, janeža, bergamotke.



Če pa nas kljub vsemu nepovabljen gost piči, pa pri čebeljem piku najprej previdno odstranimo želo, če je ostalo v koži, nato pa na mesto vboda položimo polovico čebule. Čebulni sok naj bi namreč zmanjšal oteklino in vnetje. Strup lahko odstranimo s pomočjo strtega aspirina, ki ga potresemo po rani. Mesto vboda pa nato hladimo s hladilnimi blazinicami ali kocko ledu, če le te nimamo pri roki.

Če pa smo alergične na pike, pa vsekakor čim prej obiščimo zdravnika!







Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vam je bil obisk te strani v veselje?