12/10/2013

Zdravilni učinki ajdovih luščin

Slika 1: Cvet ajdeSlika 2: Ajdova luščinaSlika 3: Ajdova zrnaSlika 4: List ajde


Ajdo uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. Ajda po izvoru ni prava žitarica, ampak spada med zeljnarice. Ajdo prištevamo k žitom, čeprav je v resnici sadje in celo sorodnica rabarbare.
Domnevajo, da izvira iz Kitajske, kjer so jo v 2. stoletju v Evropo prinesli križarji. Na Kitajskem in Japonskem velja vzglavnik iz ajdovih luščin za tradicionalnega in ga uporabljajo že stoletja. Najdemo pa ga tudi pri budističnih menihih.
Pri ajdi uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih lahko naredimo ajdovo kašo, moko in ostale končne jedi. Iz ajdovih luščin , ki nastanejo med luščenjem semen, pa lahko naredimo najboljše in najprijaznejše naravno polnilo za vzglavnike, različne blazine in ležišča.

Pozitivna piramidna oblika

Ajdove luščine so piramidne oblike in podobne malim posodicam. Zaradi oblike so zelo prožne in zračne. To posledično vpliva na prevodnost vlage v izdelkih.
V luščinah ajde najdemo naravni antioksidant in rutin, ki delujejo blago antibakterijsko in antivirusno.
Pozitivne lastnosti ajdovih luščin:
 

 

Priporočljivo je, da se blazina uporablja s snemljivo preobleko. Vzglavnik je narejen tako, da se ga da ločiti od polnila, prevleko lahko peremo na 40°. Polnilo prezračimo na soncu ali po želji operemo.
Vzglavnik lahko skupaj z polnilom večkrat ( vsaj 2 do 3 letno) prezračite skupaj, tako, da ga obesite na sušilno stojalo.
Zaradi kvalitete spanja priporočamo menjavo polnila na vsake 3 leta.

Blazina ne sme biti debela, ker je trda!

V ta namen smo vse osnovne vzglavnike oblikovali tako, da imajo všito zadrgo, skozi katero lahko uravnavamo količino polnila.
Nekateri se na ajdov vzglavnik ali pirin vzglavnik navadijo takoj, drugim pomaga pri izboljševanju počutja in udobnem spanju v nekaj dneh.

Podatki vzeti iz spletne trgovine http://naravni-zaklad.si/



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vam je bil obisk te strani v veselje?