11/09/2017

Prodaja na stojnicah - zakonske podlage

Vsak rokodelec se slej ko prej odloči za prodajo svojih izdelkov na stojnicah. Seveda pa moramo ob tem spoštovati zakonske predpise države, v kateri predstavljamo svoje izdelke.

Če se osredotočimo na Slovenijo, so za prodajo na stojnicah pomembni naslednji pravni dokumenti:

Z A K O N  O VARSTVU POTROŠNIKOV :  na stojnicah naj bi imeli pripravljeno sporočilo za potrošnike, ki bodo kupili izdelek v vrednosti nad 12,00€ o pravici do vračila v roku 12 dni. Vzorec je objavila Vesna Kitthiya na FB:

46. člen Zakona o varstvu potrošnikov govori o vračilu blaga pri pogodbah, sklenjenih izven poslovnih prostorov (torej pri prodaji na stojnicah). S seboj imejte na listih natisnjeno besedilo: 

Potrošnik ima pravico v 14 dneh po prejemu blaga odstopiti
 od pogodbe. Svoj odstop mora pisno sporočiti prodajalcu. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je bila pošiljka oddana v navedenem roku. Če je potrošnik blago že prejel, mora blago nepoškodovano in v nespremenjeni količini vrniti prodajalcu v 30 dneh po poslanem pisnem sporočilu o odstopu od pogodbe. Vrnitev prejetega blaga prodajalcu v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe. Prodajalec mora potrošniku takoj vrniti vsa opravljena plačila oziroma najkasneje v 30 dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe. Če zamudi z vračilom plačil, mora potrošniku poleg zamudnih obresti plačati še desetino prejetih plačil za vsakih dopolnjenih 30 dni zamude. Edini strošek, ki ga mora plačati potrošnik v zvezi z odstopom od 
pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga. 



P R A V I L N I K o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti

- P R A V I L N I K o načinu označevanja cen blaga in storitev   Vsi izdelki morajo biti označeni s prodajno ceno. Lahko imate ceno na vsakem izdelku, na polici, na zabojčku, ali na ceniku.

-Z A K O N O TRGOVINI (ZT-1) Organizator vam mora izdati pisno soglasje, v katerem  morata biti določena prostor in časovni termin prodaje blaga. To soglasje morate imeti na stojnici. Cene naj bodo napisane z velikimi številkami in na vidnem mestu.

Za vsak prodan izdelek izdajte račun, ki mora vsebovati: - vaše podatke, vključno z davčno številko - zaporedna številka računa - ime izdelka in količina - cena - datum. Če ste davčni zavezanec pa še izračuno stopnjo DDV. Će niste davčnoi zavezanec, pa klavzulo "Na izdelkih je napisana prodajna cena, DDV ni vključen v ceno na podlagi 1.odstavka 94. člena ZDDV-1 (nismo zavezanci za DDV)".
To mora biti navedeno tudi na ceniku. Cenik mora biti izpisan z velikimi črkami in na vidnem mestu.

Na stojnici potrebujemo tudi potrdilo o pravnem statusu (osebno dopolnilno delo, s.p....) in tisti s statusom osebenga dopolnilnega dela vrednotnico za mesec, ko prodajamo na stojnici.

Na prodajnem mestu imejte z velikimi črkami na vidnem mestu navedene svoje podatke (ime in priimek, naslov, kontakt, davčna številka), če imate registirano podjetje pa ime podjetja, naslov, kontakt in davčno številko. Če imate status osebnega dopolnilnega dela in svoje izdelke pa ponujate pod blagovno znamko, imejte na stojnici kljub temu navedeno svoje ime, saj ste pod tem imenom registrirani.

Izpostavila sem le nekaj pomembnejših podatkov. Priporočam, da pravne dokumente preberete in preverite ali imate vse urejeno in pripravljeno, kot je to zakonsko predpisano, v izogib neprijetnostim, če vas obišče kateri od inšpektorjev ;-)

Pa seveda uspešno prodajo želim!


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vam je bil obisk te strani v veselje?